Työelämä - 22.06.2017 klo 11.20 - Nro 8/17 - Uutinen

Uuden elämän hinta – kukaan ei valvo, paljonko ulkomaalainen maksaa, jotta saa tulla Suomeen töihin

Uuden elämän hinta – kukaan ei valvo, paljonko ulkomaalainen maksaa, jotta saa tulla Suomeen töihin

Filippiiniläinen Vincent Mercado tuli Suomeen töihin Opteamin rekrytoimana. Opteam järjestää hänelle muun muassa kielikurssin ja kotouttamispalvelut, jotka kustantaa Mercadon työllistävä HOK-Elanto. Kuva: Lassi Kaaria

(Pam-lehti 8/2017) Vincent Mercado muutti työn perässä Filippiineiltä Helsinkiin. Hän on yksi sadoista Opteamin ulkomailta rekrytoimista kokeista.

Viime joulukuussa Vincent Mercado selasi kotonaan Filippiineillä työpaikkailmoituksia. Yksi niistä kiinnitti hänen huomionsa: paikallinen rekrytointiyritys etsi kokkeja suomalaiselle Opteamille. Kokeilta vaadittiin muun muassa alan tutkintoa, vähintään kahden vuoden työkokemusta, kansainvälisen keittiön tuntemista ja 22–38 vuoden ikää.

33-vuotias Mercado lähetti oitis hakemuksen. Filippiiniläiset rekrytointiyritykset etsivät ensisijaisesti työvoimaa Saudi-Arabiaan ja muihin Lähi-idän maihin, mutta Mercadoa kiinnosti muutto Eurooppaan: pieneen ja onnelliseen maahan, jossa 4- ja 10-vuotiaat tyttäretkin voisivat lopulta viettää turvallisen lapsuuden. Sellaiset työpaikkailmoitukset olivat harvassa.

Mercado sai kutsun työhaastatteluun. Hän suoritti kirjallisen testin ja kokeen, jossa arvioitiin hänen ammattitaitonsa. Yhdysvalloissa opiskellut ja työskennellyt Mercado suoriutui kaikista erinomaisesti ja sai kuulla tulleensa valituksi.


Mercado on yksi yli 120 filippiiniläisestä kokista, jonka Opteam on rekrytoinut Suomeen viimeisen kahdeksan vuoden aikana. Opteam ei ole ainoa, sillä TE-toimiston työlupayksikön mukaan paljon ulkomaalaista työvoimaa maahantuovat isot valtakunnalliset yritykset ovat tuttu ilmiö (Pam-lehti 12/16).

Tästä kaikesta Opteam voisi Filippiinien lakien mukaan periä Mercadolta ja muilta työntekijöiltä 1–6 kuukausipalkkaa vastaavan rekrytointimaksun, eli jopa yli 10 000 euron könttäsumman. Lähtökohtaisesti Suomen lakikaan ei tätä kieltäisi. Näin Opteam ei kuitenkaan ole tehnyt.

– Kaikki toimi erinomaisesti enkä joutunut maksamaan mitään, toisin kuin Filippiineillä yleensä joutuu, Mercado vahvistaa.

Asiassa on luotettava asianomaisten sanaan, sillä kukaan ei Suomessa valvo rekrytointiyritysten menettelyä ulkomailla. Sitä eivät tee TE-toimisto eikä edes Migri, vaikka ne molemmat osallistuvat työlupapäätöksen tekemiseen.

TE-toimistosta kerrotaan, että jos jotain epäilyttävää havaitaan, siitä vihjataan aluehallintovirastoon eli AVI:in. Se kuitenkin toppuuttelee, ettei rekrytointiprosessin valvominen ole samanlainen kärkiasia kuten esimerkiksi työehtojen vähimmäisehtojen täyttyminen on. Mahdollisista epäkohdista ilmoitetaan poliisille.

– Vaikka vihje olisikin, asiaan ei voida tarttua, jos työntekijät eivät tuo sitä tarkistuksessa esiin, kertoo ylitarkastaja Riku Rajamäki Etelä-Suomen AVI:n työsuojelun vastuualueelta.


Vincent Mercadon uusi elämä Suomessa on vasta alkanut. Ystäviä on löytynyt niin filippiiniläisyhteisöstä kuin suomalaisista työtovereista. He ovat näyttäneet Mercadolle Suomenlinnan ja muut kesä-Helsingin helmet.

– Olen erittäin onnellinen elämästäni, Mercado sanoo useaan kertaan.

Mercado arvostaa suomalaisen työelämän hyviä puolia: ilta- ja pyhälisiä, palkallisia lomia sekä työn ja vapaa-ajan suhdetta. Hänen ja muiden filippiiniläiskokkien työsopimukseen on merkitty vähintään 30 viikkotyötuntia, mutta työvuoroja on kuulemma ollut riittävästi. Ensimmäinen palkkapäivä on haastatteluhetkellä vasta edessä.

Mercadon suunnitelmissa on alkaa selvittää hänen tyttäriensä muuttoa Suomeen. Tällä hetkellä he asuvat Filippiineillä äitinsä, Mercadon entisen puolison kanssa. Mercado ei ole tietoinen Migrin asettamista tulorajoista perheenjäsenten oleskeluluville, mutta hänelle on kerrottu, että perheenjäsenten Suomeen muuton pitäisi onnistua. Tämä vaatisi 1 900 euron nettotuloja.

– Ensin hankin oman kodin ja pistän elämäni kuntoon. Sitten selvitän, miten tyttäreni pystyvät muuttamaan luokseni, Mercado sanoo.

Lisää aiheesta Pam-lehdessä 8/2017, joka ilmestyy 26.6.

Kirjoittanut: Solja Virkkunen