Työelämä - 28.06.2017 klo 14.51 - Nro 8/17 - Uutinen

Loman lykkäys

Loman lykkäys

– Tuntuu ristiriitaiselta, että oikeus siirtää lomaa on niin tuurista kiinni. Jos sairastut ennen lomaa, saat heti siirrettyä lomasi, mutta jos sairastut lomalla, joudut ensin sairastamaan omavastuupäivät. Tämä ei tunnu tasapuoliselta, kylpylähotelli Peurangan vuoropäällikkö Tanha Puttonen tuumii. Kuva: Mikko Vähäniitty

Pyydä itse loma-ajan siirtämistä, jos sairastut.

Jos työntekijä sairastuu ennen lomaa tai sen alkaessa, hän voi pelkällä pyynnöllä ja mahdollisella lääkärintodistuksella siirtää lomaansa eteenpäin. Samoin, jos tiedossa on lomaan ajoittuva sairaalahoito. Jos työntekijä taas tulee kipeäksi lomansa aikana, hän joutuu sairastamaan ensin omaan piikkiin. Reilun vuoden takainen lakimuutos palautti omavastuupäivät.

PAM neuvoo pyytämään loman siirtoa ja toimittamaan lääkärintodistuksen siinäkin tapauksessa, että tauti iskee loman aikana. Näin työntekijä periaatteessa säilyttää oikeutensa hakea myöhemmin korvausta loma-ajan sairauspäivistä, mikäli omavastuupäivät myöhemmin katsotaan EU-oikeuden vastaisiksi. Omavastuupäivistä on kiistaa.

Omavastuupäivät koskevat vain niitä, joilla on enemmän kuin 4 viikkoa vuosilomaa vuodessa. Tyypillisissä eli 5 viikon vuosilomissa työntekijän omalla vastuulla on 6 sairauspäivää.

Kirjoittanut: Marja Ikkala