Järjestö - 08.06.2017 klo 19.01 - Uutinen

Ilmapalloja ja informaatiota

Ilmapalloja ja informaatiota

PAM-aktiivi Esa Hoppendorff saapui Turun torille ilmapallonipun kanssa. Kuva: Vesa-Matti Väärä

PAM on viimeisen parin päivän aikana näkynyt ja kuulunut toreilla ja työpaikoilla. Turun Pam is in The Air -tapahtumassa jututettiin jokilaivojen työntekijöitä ja pyörähdettiin vauhdittamassa tes-neuvotteluja elokuvateatterin edustalla.

Turun kauppatorilla huomion varastavat siniset ja pinkit ilmapallot. Ne vetävät torin poikki kulkevia lapsia puoleensa magneetin lailla. Päiväkotiryhmä lähtee jatkamaan matkaa pallot mukanaan, lastenvaunuja työntäviä äitejä saapuu karavaanina. Soppatykistä tarjoillut hernekeittokulhot siirtyvät käsistä käsiin.

Ammattiliitto PAMin aktiivit ovat saapuneet torille.

Aiemmin päivällä toimitsija Tanja Suomilammi ja järjestöaktiivi Minna Holtlund kiersivät jokivarren laivoja ja jäätelökioskeja. Ravintoloina ja baareina toimivilla jokilaivoilla tilanne oli Suomilammille tuttu: noin puolet henkilöstöstä kuuluu liittoon.

Aussie Bar -laivalla baarityötä viidettä kesää tekevä James Whelan on yksi PAMin jäsenistä. Hän liittyi noin vuosi sitten, kun työkaveri suositteli.

– Kotona Briteissä minulla ei ole ollut mitään kokemusta ammattiliitoista, enkä ole ihan varma, miksi täällä liityin, Whelan kertoo.

Jokilaivojen baarityö on tyypillistä kausityötä, joten liiton ja työttömyyskassan jäsenyyden hyödyt näkyvät lähinnä talven aikana, Whelan arvioi.

James Whelanin baarityö turkulaisella jokilaivalla on tyypillistä kausityötä. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Kaksipäiväisen Pam is in The Air -tapahtuman aikana liitto näkyy toreilla ja työpaikoilla. Keskeinen tavoite on jäsenhankinta. Siksi ihmisiä jututetaan heidän työpaikoillaan.

Jäätelökioskeissa myyjät ottavat mielellään vastaan esitteitä, mutta heti ei kukaan kirjoita liittymiskaavaketta. Heidi-Susanna Oja lupaa kyllä vakavasti harkita asiaa. Vastikään lukiosta valmistunut Oja aikoo seuraavaksi pitää välivuoden ja suunnata Australiaan. Vaikka kesä kuluu jäätelömyyjänä, ei liittoon liittyminen tunnu vielä ajankohtaiselta.

– Kaveripiirissä olemme kaikki vasta 19-vuotiaita. Uskoisin, että liittoon liitytään sitten, kun oma ala on selvillä, Oja sanoo.

Ojan omalla alalla ei vielä ole tarkkaa suuntaa, mutta yksi asia on varma: hän haluaa auttaa ihmisiä.

– Voisin opiskella esimerkiksi sosionomiksi ja hankkiutua sen jälkeen kenttätöihin ulkomaille, Oja suunnittelee.

PAMissa ajatus oman alan odottamisesta kuullaan varsin usein. Palvelualojen töitä tehdään paljon osa-aikaisesti opintojen ohessa. Liiton jäsenyys kannattaa silti, Tanja Suomilammi muistuttaa.

Heidi-Susanna Oja sai PAMin esitteitä Tanja Suomilammilta (vas.) ja Minna Holtlundilta. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Torilla vaunuissa istuva parivuotias Mila viittilöi äitinsä Mai Kauhasen ilmapallojen luo. Kauhanen kuuluu Lääkäriliittoon. Hän liittyi jo opiskelijana, mutta kokee saaneensa liitolta eniten tukea vasta tultuaan äidiksi.

– Äitiysrahojen maksun kanssa tuli ongelma. Silloin oli hyvä, että pystyin tukeutumaan ammattiliittoon, Kauhanen kertoo.

Mai Kauhasen kaksivuotias Mila oli yksi lukuisista lapsista, jotka lähtivät torilta PAMin ilmapallo mukanaan. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Liittoa kaivataankin usein vasta sitten, kun työnantajan kanssa tulee eteen hankala tilanne. Tanja Suomilammilla on kolmen kohdan asialista, jonka hän kertoo tietoiskuna kaikille, joille ammattiliittojen toiminta on vierasta.

– Ensimmäisenä kerron, että liitto on työntekijän puolella. Toiseksi muistutan, että liitto neuvottelee palkat ja tauot. Kolmas asia on apu. Sitä saa, jos töissä tulee ongelma.

Liiton joukkovoimaa väläytettiin Finnkinon elokuvateatterin edustalla Turussa torstaina. PAM neuvottelee parhaillaan palvelualojen työnantajaliiton PALTAn kanssa elokuvateattereiden työehtosopimuksesta. Järjestöjohtaja Niina Koivuniemi oli varustautunut megafonilla. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Kirjoittanut: Mari Areva