Työelämä - 29.05.2017 klo 10.48 - Uutinen

Ranskan pyöräläheteille oma liitto

Ranskan pyöräläheteille oma liitto

Kaupallista alaa opiskeleva Estelle Simon polkee viikonloppuisin Foodoran ruoka-annoksia pariisilaisille asiakkaille. Kuva: Virpi Latva

Ranskassa monet pyörälähetit työskentelevät yrittäjästatuksella ja ansaitsevat keskimäärin alle 410 euroa kuussa. Lähettejä rekrytoidaan lisää, vaikka keikkaa ei tahdo riittää entisillekään.

Ranskan kaupan ja kuljetusalan ammattiliittojen kylkeen on perustettu ensimmäinen polkupyörälähettien ammattiliitto. Uuden liiton puheenjohtaja Loïc Notais kuvaa ruokalähettejä ”uuden ajan palkollisiksi”. Lähetit työskentelevät yrittäjästatuksella, mutta toimivat käytännössä suurten nettifirmojen alaisuudessa.

– Tämä on varmasti ensimmäinen ammattiliitto, joka ajaa niin sanotusti yrittäjien asiaa, mutta eivät polkupyörälähetit ole mitään oikeita yrittäjiä, toteaa Loïc Notais.

Yrittäjästatuksella työskentelevien pyörälähettien keskimääräinen kuukausiansio on alle 410 euroa, mikä on vähemmän kuin esimerkiksi perustoimeentulotuki, Notais laskee.

– Autamme alan harjoittajia neuvottelemaan parempia kyytipalkkioita ja koitamme saada aterian kotiinkuljetusta tarjoavien yritysten organisaatioon henkilökunnan edustajan, hän kertoo.

Ensimmäinen polkupyörälähettien ammattiliitto perustettiin Bordeaux:iin missä noin 700 neljän ison yrityksen ruokalähettiä taistelee yhä pienenevästä markkinasta.

– Uusia lähettejä rekrytoidaan koko ajan lisää, vaikka kyytejä ei riitä tarpeeksi edes entisille. Tässä on varmasti kyse hintojen polkemisesta, Loïc Notais miettii.

Hänen mukaansa ammattikunnan järjestäytymistä haittaa se, että porukka vaihtuu koko ajan.

– Olemme lähdössä koko maan kattavalle tiedotuskierrokselle, jonka aikana yritämme saada perustettua uusia paikallisjaostoja ainakin suurimpiin kaupunkeihin, Loïc Notais kertoo.

Ranskassa ansiosidonnainen työttömyysturva on riippumaton liittoon kuulumisesta, joten järjestäytymisaste on pieni. Toisaalta liitot auttavat kaikkia ammattikuntansa jäseniä riippumatta siitä, kuuluuko henkilö liittoon vai ei.

Estelle Simon polkee lounasaikaan 30-asteisessa Pariisissa ja myöntää jättäneensä kypäränkin kotiin, koska se hiosti liikaa. Kaupallisen alan opiskelija on polkenut opintojensa ohessa Foodoran ruoka-annoksia asiakkaille nyt viiden kuukauden ajan, pääsääntöisesti viikonloppuisin.

Simon on huomannut kyytien harventuneen. Hänen mukaansa alan ammattiliitto on tervetullut.

– Muuten koko ammatti käy kannattamattomaksi ja lakkaa olemasta, Estelle Simon miettii.

Kirjoittanut: Virpi Latva