Hyvinvointi - 26.03.2015 klo 10.01 - Nro 4/15 - Uutinen

Nuori ja hyväkuntoinenkaan ei selviä kerroshoidon työtahdista

Nuori ja hyväkuntoinenkaan ei selviä kerroshoidon työtahdista

Tanja Mänty (vas.), Elina Leskinen, Annamari Tarvainen ja Viivi Viertokangas (takana). Kuva: Nella Keski-Oja

Tämä ei ole uutinen: siivoustyön tahti sen kuin kiihtyy. SOLin nuoret kerroshoitajat eivät selviä työstään sille mitoitetussa ajassa.

Hotellien kerrossiivous on laji, jossa työtehon mittana on siivottavien huoneiden määrä suhteessa käytettyyn aikaan. Vaatimukset vaihtelevat yrityksissä ja niiden kohteissa.

"Sitä ajatteli, että nuori, perushyväkuntoinen ihminen voisi selvitä tästä työstä", Viivi Viertokangas, 26, sanoo.

Tamperelaiskahvilan pöydässä istuu kolme naista. Viertokangas on irtisanoutunut maaliskuun alussa hotellin kerroshoitajan työstä, koska ei enää jaksanut. Työsuhde kesti puolisen vuotta. Entiset työkaverit, palveluohjaaja Elina Leskinen, 31, ja palveluvastaava Annamari Tarvainen, 22, ovat yhä SOL Palvelut Oy:n palkkalistoilla, Leskinen tosin haastatteluhetkellä sairauslomalla jalan rasitusvamman takia. Tarvainen on ollut SOLilla kohta vuoden, Leskinen – kerroshoitajakaartin vanhin – 8 vuotta. Kaikkien viimeisin työkohde on ollut Hämeenpuiston Cumulus-hotelli. Ja kaikkien mielestä työtahti on tällä haavaa kohtuuton. Työpäivän jälkeen ei jaksa tehdä enää mitään.

SOLin keskisen alueen pääluottamusmiehen Kaisamari Sahlmanin mukaan yritys aloitti viime vuoden lopulla kerroshoitajien työn tehoseurannan. Hämeenpuiston Cumuluksen kerroshoitajille ilmoitettiin entistä tiukemmat ajat, joiden puitteissa huoneet on siivottava. Jos työstä ei selviä annetussa ajassa, on siivoojan kirjattava ylös ylitetty aika ja sen syyt. Palveluohjaaja laskee ajat yhteen ja tekee raportin.

Nyt on siivottava 4,7 tunnin työpäivän aikana 20 ”lähtevää” huonetta, kun ennen riitti 17. Lisäksi siivotaan muutama ”jatkava”. Lähtevien asiakkaiden jäljiltä huone siis siivotaan kokonaan, kun jatkavien huoneessa riittää kevyempi siivous. Yhteen lähtevään on varattu 14 minuuttia ja 30 sekuntia, mikä tarkoittaa 4,2 huoneen tuntinopeutta. Jatkavia siivotaan 15 tunnissa, eli huonetta kohden on 4 minuuttia siivousaikaa.

"Ajat ylittyvät aina", Leskinen sanoo.

Viertokangas piti viimeisinä työpäivinään sykemittaria ranteessaan. Palautumisajat yllättivät.

"Vajaan 7 tunnin työpäivän jälkeen palautumisaika olisi ollut 75 tuntia."

Pam-lehti pyysi SOLia kommentoimaan kerroshoitajien työtilannetta, mutta yhtiö kieltäytyi. Yleensä kohteen mitoitukset kiristyvät sen jälkeen, kun asiakasyritys on kilpailuttanut siivouksen. PAMin sopimusasiantuntija Hannu Sironen katsoo, että siivousyrityksen ohella vastuussa siivoojien työtaakasta on myös tilaaja, Cumuluksen tapauksessa Restel. Onko siivoustyö hotellien kerroshoitotyöstä maksamalla hinnalla vielä mahdollista teettää kohtuullisessa ajassa? Cumulus-ketjun aluejohtaja Timo Honkala vastaa sähköpostitse, että yhtiö luottaa asiassa siivousliikkeiden ammatilliseen osaamiseen. Hän ei halua kommentoida sitä, kärsiikö laatu, jos hinta halpenee.

Lisää aiheesta Pam-lehdessä 4/2015, joka ilmestyy 27.3. Lue myös Pam-lehden 4/2013 artikkeli kerroshoitotyön kuormittavuudesta: Kerrossiivooja juoksee enemmän kuin maratoonari

Kirjoittanut: Sini Saaritsa