Järjestö - 31.03.2017 klo 08.00 - Nro 4/17 - Puheenjohtajan kolumni

Johtoryhmä: Ann Selin

Ammattiliitto on yhteisö, joka ajaa jäsentensä etuja. Sitä tarvitaan tasoittamaan #neuvotteluasetelmia.

Ammattiliittoja ja koko ammattiyhdistysliikettä syytetään säännöllisesti jäykäksi. Useimmiten näin sanovat sellaiset henkilöt liikkeen ulkopuolelta, joiden on vaikea käsittää, että kaikki heidän uudistamishalunsa eivät ole meidän tavoitteidemme mukaisia. Emme siis vain vastusta, vaan ajamme toisenlaisia asioita. He saattavat vastustaa puolestaan niitä, mutta sitä ei kovin usein leimata jäykkyydeksi. Eikä pitäisikään – ei puolin eikä toisin.

Ammattiliitto on jäsentensä muodostama yhteisö. Palkansaajat ovat liittyneet yhteen saadakseen äänensä kuuluville heitä koskevissa asioissa. Osalle yritysten omistajia näyttää olevan kova paikka, että on vielä maita, joissa palkansaajien ääni kuuluu. Tuskin hekään olisivat kovin tyytyväisiä toimiessaan sellaisissa valtioissa, joissa mitään puheyhteyttä ei ole, vaan lakkoon lähtevät kaikki – ovat sitten liitoissa tai eivät! Monesti eri maissa lakkoillaan juuri siksi, että halutaan päästä osalliseksi esimerkiksi sellaiseen lainvalmisteluun tai sopimaan sellaisista asioista, joissa palkansaajat ovat Suomessa itsestään selvästi mukana! Näin yritysten ja valtion toimintaympäristö on ollut melko hyvin ennakoitavissa, ja se on ollut myös investoijien mieleen.

Ammattiyhdistykset tasoittavat hieman sitä pelikenttää, jolla paikallinen sopiminen tapahtuu. Neuvotteluasema ei kaikkialla todellakaan ole tasavertainen. Työntekijät tarvitsevat kollektiivin voidakseen jotenkin tasoittaa asetelmia, hankkia tietoa ja tukea. Jos yritys pelkää järjestäytyneitä työntekijöitä, se on lähtökohtaisesti hieman epäilyttävä. Jos on puhtaat jauhot pussissa, niin kyllä meidän kanssamme pärjää! Emme vain suostu siihen, että yksittäiset ihmiset pelotellaan tai pakotetaan alistettuna ”sopimaan” mitä tahansa, jotta saisi pitää työnsä.

Luottamusta tarvitaan kaikilla työmarkkinakentän tasoilla. Sitä rakennetaan reilulla vuorovaikutuksella. Palkansaajien edustajilla täytyy olla riittävä turva ja mahdollisuuksia osallistua luottavaisena aitoihin neuvotteluihin.

” Emme siis vain vastusta, vaan ajamme toisenlaisia asioita.”

Kirjoittanut: Kirjoittanut: Ann Selin, PAMin puheenjohtaja