Työelämä - 02.06.2017 klo 09.00 - Nro 7/17 - Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Päättyykö nollatYÖ?

Nollatyösopimus tarkoittaa työntekijälle epävarmuutta ja usein myös oikeuksien polkemista. Tanskalainen tutkiva toimittaja kertoo tässä lehdessä (s.10), miten tällainen epävarmuus leviää pitkin Eurooppaa.

Suomen 82 000 nollatyöntekijää nousevat täällä julkiseen keskusteluun ani harvoin. Työryhmiä on istuksinut nollatyöaiheen ympärillä jo vuosia, mutta mitään ei tule ulos. Ainoa päätös on, että nollatyön kieltämistä vaativa kansalaisaloite hylättiin.

Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta ehti tihrustella sitä yli vuoden. TEM:n alkuvuodesta asettama työryhmä halusi jatkaa nollatyön sääntöjen pohdiskelua kesäkuun loppuun, koska työaikalain kokonaisuudistustakin saa pohdiskella sinne asti.

Voisiko olla mahdollista, että nollatyöntekijät pelastaakin EU? Komissio on ilmoittanut kuulevansa työmarkkinaosapuolia, jotta se voi alkaa valmistella lakiesitystä nollasopimusten kieltämiseksi. Tavoitteena on siis taata työntekijöille tietyt työtunnit ja sopimus, johon nämä on kirjattu. Huisia?

On se.

EU-tason päätökset voivat toki olla hitaita nekin, mutta jotain draivia tuntuu löytyvän, kun lakiesitystä rohjetaan väläytellä jo ensi syksyksi. Brexit voi olla vauhdittava tekijä, jos miljoonan nollatyöläisen tähdittämä Iso-Britannia ei ole mukana päättämässä.

Kirjoittanut: Sini Saaritsa, vt. päätoimittaja