Politiikka - 12.05.2017 klo 09.28 - Nro 6/17 - Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Varo sutta

Sääntösuomi iskee ahkeraan, mutta moni asia saa aika rauhassa rehottaa. Hallituksen puoliväliriihen linjauksia verovälttelyn osalta suomii tässä lehdessä (s.24-25) Finnwatchin asiantuntija, jonka mielestä hallitus on pönkittämässä harmaata taloutta ja veronkiertomahdollisuuksia sallimalla yrityksille ulkomaisen hallintarekisteröinnin - eli omistustietojen piilottelumahdollisuuden. Sote-lakiesityksessä hallitus syö sanojaan. Monikansallisille yrityksille ei sälytetäkään velvollisuutta tarkkaan maakohtaiseen raportointiin tilinpäätöstiedoistaan. Yhtiöille jää mahdollisuudet vältellä niille kuuluvia veroja Suomessa.
Brysselissä taas valmistellaan direktiiviä, jossa säädetään useissa maissa toimivien konsernien maakohtaisesta raportoinnista. Tässäkin Suomen hallitus löntystelee tyytyväisenä navettapolulla, joka seurailee EU-komission löysää ehdotusta. Sen mukaan tietoja ei tarvitsisi raportoida kuin tietyistä maista. Asiantuntijan mielestä komission ehdotus on susi.
Susia on liikkeellä enemmänkin. Vaateteollisuuden vastuukysymyksiin on heräilty hitaasti, vaikka huonokuntoisen tehtaan romahdus tappoi neljä vuotta sitten Bangladeshissa yli tuhat ihmistä. Silloin edistyneinä itseään pitävissä EU-maissa ei kyetty sujuvasti selvittämään edes sitä, mitkä brändit ovat katastrofin osavastuullisia. Myös PAM on mukana vaatimassa, että EU:n alueella toimivien yritysten on tehtävä tuotantoketjuistaan läpinäkyviä (s. 20).

Kirjoittanut: Sini Saaritsa, vt. päätoimittaja