Politiikka - 02.06.2017 klo 09.00 - Nro 7/17 - Kolumni

Katri Blomster: Vaadi muutakin kuin banaaneja

Katri Blomster: Vaadi muutakin kuin banaaneja

Eettisestä kuluttamisesta puhuminen on haastavaa, ja suurin ongelma on banaani. Reilun kaupan banaanista on tullut symboli vastuulliselle kuluttamiselle. Eikä siinä ole sinänsä mitään vikaa, sillä Reilu kauppa on edelleen banskupiirien kunnianhimoisin sertifikaatti. Ongelmia tulee, kun banaanin osto nähdään ainoana tapana puuttua globaalin tuotannon ongelmiin.

Esimerkiksi älypuhelinten raaka-aineet ovat edelleen yhtä epäreiluja kuin Guccin bolerot. Lisäksi monien tuotteiden kyljestä löytyy vastuullisuusleimoja, joilla on yhtä paljon tekemistä eettisen tuotannon kanssa kuin pappatunturilla moottoriurheilun.

”Mitä kuluttaja voi tehdä?” kysytään aina, kun tunnettujen merkkien takaa löytyy orja-, nälkä- tai lapsityötä. Kuluttaja voi karjaista. Monien brändien yritysvastuujohtajat valittavat, etteivät asiakkaat osoita mielenkiintoa tuotteiden valmistusoloja kohtaan. Kun niin ei tapahdu, firma ei motivoidu muuttumaan. Kuluttaja voi vaatia parempia päätöksiä.

Kunnat ja valtio tilaavat verorahoilla tuotteita virkapuvuista katukiviin sieltä, mistä halvalla lähtee. Toki ne toimivat toisin, jos haluavat. Vapaaehtoisuus onkin ongelman ydin. Kuvittele, että rakentaja voisi edelleen päättää, käyttääkö asbestia eristykseen. Kun ostaja kysyisi asiasta, ei tarvitsisi vastata.

Tällä hetkellä monet yritysvastuuraportit ovat kuin savolaisen kalamiehen saunajutut koottuna yksiin kansiin: lupsakkaa kiertelyä ja kaartelua aiheen ympäriltä ilman, että totuus käy ilmi. Lopuksi todetaan, että vastuu on siirtynyt lukijalle.

Raporteissa voidaan esimerkiksi runoilla Bangladeshin lasten päivähoidon tukemisesta ilman mainintaa palkoista, joita yrityksen käyttämissä tehtaissa maksetaan lasten äideille.

Ongelman on tiivistänyt vaateteollisuuden oloja tutkinut Jessica Simor: ”Ei orjakauppakaan loppunut kuluttajien valintojen ja läpinäkyvyyden avulla vaan lakien.”

Ja niin kuin laki kielsi orjakaupan ja asbestin, tulisi sen kieltää myös vastuuton banaani. Vaadi sitä.

Kirjoittanut: Katri Blomster, Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskuksen SASKin viestinnän suunnittelija