Politiikka - 26.06.2017 klo 09.00 - Nro 8/17 - Kolumni

Johtoryhmä: Ann Selin

Voisiko #politiikka olla positiivinen keskustelunaihe? Mitä, jos Suomessa viriäisi uusi poliittinen #vaikuttamishalu?

Nykyisen hallituksen kaudella ihmiset ovat pysäytelleet minua kadulla tai kaupan kassalla ja halunneet puhua politiikkaa. Milloin on ruodittu kikyä, milloin pakkolakeja tai sotea. Työpaikoillakin tuntuu, että kaikki puhuvat politiikkaa. Se ei ole Suomessa ihan tavallista. Leimallista näissä ihmisten kohtaamisissa on kuitenkin se, että kaikki ovat joko kummissaan, hämillään, vihaisia, ärtyneitä tai jopa pelokkaita. Joitakin kiemurat huvittavat, vaikka monien hurjien käänteiden tulokset hirvittäisivätkin.

Eduskuntavaalien jälkeen ja hallitustunnustelun käynnistyttyä kaksi vuotta sitten keväällä, alettiin toistella kysymystä, mitä ihmettä tässä maassa oikein tapahtuu. Kyllä muu maailmakin äimisteli, mitä ihmettä siellä Suomessa tapahtuu. Vakautta ja ennakoitavuutta arvostanut valtio oli yhtäkkiä tilanteessa, joka huokui epävarmuutta. Yhä edelleen politiikka on täynnä huolimatonta valmistelua, koska halutaan nopeita päätöksiä, jotka sitten perutaan ja tehdään taas uusia. Suututetaan harva se viikko aina joku kansanryhmä. Mielenilmauksia on enemmän kuin koskaan.

Mutta juu. Meistä moni sai mitä tilasi. Tarkoitan lisää kiinnostusta politiikkaan – yhteisten asioiden hoitoon. Ihan tätä en minä, eikä moni muu, tarkoittanut. Politiikasta puhutaan, mutta lähes yksinomaan pahaa.

Mitäs jos kääntäisimme oikein urakalla näkökulman toiseksi ja ryhtyisimmekin puhumaan politiikasta hyvää? Otettaisiin puheeksi kansalaisille tärkeitä hyviä asioita, joihin politiikalla voi vaikuttaa, yhtä aktiivisesti kuin nyt ihmetellään kurjistamista.
Mentäisiin joukolla mukaan poliittisiin puolueisiin ja huolehdittaisiin siitä, että kaverimmekin käyttävät äänioikeuttaan tulevissa vaaleissa. Olisi paljon helpompaa, jos useammat tuntisivat politiikassa toimivia ihmisiä, joiden arvoihin ja tavoitteisiin voivat samaistua ja luottaa.

Aloitetaanko jo tänä kesänä? Vaaleja on tulossa taas pian lisää; valitaan maakuntavaltuustot, presidentti ja viimeistään parin vuoden päästä eduskuntakin – jollei jo aiemmin.

Aktiivista yhteiskunnallisten keskustelujen kesää kaikille jäsenille ja muille lukijoille!

Kirjoittanut: Ann Selin, PAMin puheenjohtaja