Politiikka - 10.05.2017 klo 10.50 - Nro 6/17 - Artikkeli

Vaatevalmistajilta vaaditaan reilumpaa tuotantoa – mepitkin haluavat sääntelyä

Vaatevalmistajilta vaaditaan reilumpaa tuotantoa – mepitkin haluavat sääntelyä

Rehana Khartum menetti bangladeshilaisen Rana Plazan tekstiilitehtaan romahduksessa molemmat jalkansa. Nyt, neljä vuotta myöhemmin, Khartum on pienen Fatema-tytön äiti. Kuva: Taslima Akhter.

Tiedätkö, millaisissa työoloissa päälläsi olevat vaatteet on tehty? Vaatevalmistajat tarjoavat edelleen kitsaasti tietoa tekstiilien alkuperästä, valmistuksesta ja työntekijöiden palkkauksesta. Siksi tarvitaan EU-tason säännöt takaamaan vaatetusteollisuuden työntekijöiden ihmisoikeudet ja tuotannon vastuullisuus, vaatii kansainvälinen Clean Clothes -kampanja

EU-alueelle tuotavista tekstiileistä ja vaatteista yli 70 prosenttia tuotetaan Aasiassa, laskee Maailman kauppajärjestö. Yksi keskeisiä tuottajamaita on Bangladesh. Sen pääkaupungissa Dhakassa romahti neljä vuotta sitten teollisuusrakennus, jonka tuho toi tekstiiliteollisuuden ongelmat laajaan keskusteluun myös Euroopassa. Rana Plaza -rakennuksen sortuessa kuoli noin 1130 ihmistä.

Romahduksen aikaan 19-vuotias tekstiilityöläinen Rehana Khartum on yksi heistä, joiden elämän onnettomuus muutti. Khartumin tarina kerrotaan uusimmassa PAM-lehdessä.

Clean Clothes -liike muisti huhtikuun lopussa Rana Plazan romahduksen vuosipäivää Euroopan komissiolle suunnatulla, tekstiiliteollisuuden sääntelyä vaativalla avoimella kirjeellä. Kirjeen on allekirjoittanut noin 80 eurooppalaista järjestöä, Suomesta esimerkiksi Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASK sekä PAM ja muutamat muut ammattiliitot.

Puhtaat vaatteet -kampanjan tapaisilla kansalaisliikkeiden ajamilla muutoksilla on hyvä mahdollisuus päätyä komission lainsäädäntöhankkeiksi silloin, kun asialla on kunnon perustelut ja parlamentin laaja tuki, arvioi SAK:n kansanvälisten asioiden päällikkö Pekka Ristelä. Hänen mukaansa etiikkaan, sosiaaliseen vastuuseen ja ihmisoikeuksiin liittyvät kysymykset ovat saaneet EU:n kauppapolitiikassa aiempaa suuremman painoarvon.

– Tämä juontaa osittain juurensa kauppasopimuksiin ja kauppapolitiikkaan kohdistuneesta kritiikistä. Trendi on siihen suuntaan, että vastuullisuutta vaativia säännöksiä ja muuta ohjausta tulee lisää, Ristelä sanoo.

Tekstiiliteollisuuden työntekijöiden oikeuksien suojelulla näyttää olevan myös meppien laaja tuki. 505 parlamentin jäsentä kannatti huhtikuun lopulla päätöslauselmaa, joka vaatii tekstiilejä tuoville yrityksille laajempaa sääntelyä.

Puhtaat vaatteet -kampanjan viesti on, että avoimuudesta ja läpinäkyvyydestä on hyötyä myös yrityksille. Kuluttajia kiinnostaa vaatteiden alkuperä ja tuotantotapa. Boikotteja liike ei suosittele: ne johtavat pahimmillaan siihen, että tehtaiden työntekijät menettävät työpaikkansa ja tuotanto siirtyy entistä hämärämpiin olosuhteisiin.

Lue aiheesta lisää uusimmasta PAM-lehden numerosta 6/17, joka ilmestyy 12. toukokuuta.

Kirjoittanut: Mari Areva